F.A.G. rond tandvullingen

Welke materialen worden gebruikt voor tandvullingen?

Hier zijn verscheidene mogelijkheden zoals wit composietmateriaal, glasionomeer of keramiek. De grijze vulling ( amalgaam) zal niet meer worden gebruikt in onze praktijkvoering. De keuze hangt af van locatie, uitgebreidheid van het defect, esthetische voorkeuren en kosten.

Is het plaatsen van een tandvulling pijnlijk?

Neen, het plaatsen van een tandvulling gebeurd steeds onder plaatselijke verdoving. Hierdoor zal je tijdens de behandeling niets van pijn voelen. Na de behandeling kan de tand wel even iets gevoeliger zijn. Dit kan tot 6 weken aanhouden afhankelijk van de situatie maar zou normaliter snel moeten afnemen.

Wat is de levensduur van een vulling?

De levensduur van een vulling is afhankelijk van meerdere zaken. Zo is de locatie in de mond, de omvang van de vulling en het gebruikte materiaal zeer belangrijk. Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk aangezien de belangrijkste reden van falen van een vulling vaak het verkrijgen van een nieuw gaatje onder de vulling is.

Kunnen oude vullingen vervangen worden?

Ja, oude vullingen kunnen worden vervangen als ze versleten of beschadigd zijn of indien er tandbederf onder de vulling is. Het is belangrijk om regelmatig de conditie van je vullingen te laten controleren tijdens tandheelkundige controles.

Kan ik allergisch zijn voor vullingsmaterialen?

Sommige mensen kunnen allergische reacties of gevoeligheid ervaren voor bepaalde vullingsmaterialen, zoals amalgaam of sommige componenten van composietvullingen. Het is belangrijk om eventuele allergieën of gevoeligheden met je tandarts te bespreken voordat je een vulling krijgt.

Kan ik direct na een vulling normaal eten en drinken?

Na het plaatsen van een vulling kan het verstandig zijn om tijdelijk voorzichtig te zijn met eten en drinken. Dit zodat de verdoving goed kan uitwerken alsook dat je de nieuwe situatie gewoon kan worden. Je tandarts kan specifieke aanbevelingen doen over wat je direct na de procedure kunt eten en drinken.

Bij restauraties in de voorste regio raden wij sterk verkleurende voedingsmiddelen af binnen de 24 uur ondanks dat alle voorzorgen genomen worden tegen verkleuring.

Moet ik speciale zorg besteden aan tanden die reeds gevuld zijn?

Aangezien de meeste falingen van tandvullingen te wijten zijn aan het ontstaan van een nieuw gaatje is een goede mondhygiëne zeer belangrijk. Echter dienen er niet te veel aanpassingen te gebeuren, het normale patroon van poetsen, flossen en gebruik van interdentale raggers zou voldoende moeten zijn.