Kroon

Een natuurlijke kroon is het gedeelte van de tand dat je zichtbaar boven het tandvlees ziet verschijnen. Hieronder bevindt zich nog je eigen tandwortel die ondersteund wordt door het tandbot.

De tandheelkundige kroon is een op maat gemaakt kunstmatig kapje dat over de beschadigde of verzwakte tand wordt geplaatst. Dit herstelt dan functie, vorm en esthetiek van de tand.

Indien het tandbederf zodanig vergevorderd is kan een kroon een optie zijn om deze tand opnieuw te gaan restaureren.

Hierbij zal het tandbederf verwijderd worden waarna de tand initieel eerst door wit vullingsmateriaal wordt voorbereid. Hierna zal de tandarts de tand rondom rond gaan omslijpen waarbij hij een stomp creëert waarop de kroon zal geplaatst worden.

kroon

Brug

Het concept van een brug is gebaseerd op de kroon. Hierbij zal er echter 1 of meerdere tanden ontbreken. De tanden die rondomheen de ontbrekende tand liggen zullen dan geprepareerd worden als een kroon. Dit is echter nog iets invasiever dan een kroon aangezien deze tanden parallel dienen geslepen te worden. Hierdoor zal een implantaat steeds onze voorkeur dragen en is de brug een concept dat enkel wordt toegepast indien er geen andere oplossingen zijn.

brug

F.A.Q. rond kroon-en brugwerk

Waarom zou ik een tandheelkundige kroon nodig hebben?

Een kroon kan nodig zijn als een tand is beschadigd door tandbederf, een breuk heeft opgelopen of is verzwakt na een wortelkanaalbehandeling. Het helpt de tand te beschermen en voorkomt verdere schade.

In vele gevallen neigen we bij apex tandartsen de modernere vorm van de kroon namenlijk de keramische restauratie.

Welke materialen worden gebruikt voor kronen of bruggen?

Tandheelkundige kronen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder keramiek, zirconium, metaal ( minder gebruikt in de moderne tandheelkunde) of een combinatie. De keuze hangt af van esthetische voorkeuren en functionele behoeften.

Hoe wordt een een tandheelkundige kroon vervaardigd?

Het proces omvat doorgaans het slijpen van de bestaande tand om ruimte te maken voor de kroon, het nemen van afdrukken of het scannen van de tanden, het plaatsen van een tijdelijke kroon en uiteindelijk het aanbrengen van de definitieve kroon nadat deze in een tandtechnisch laboratorium is vervaardigd.

Voor
Voor
Na
Na