Hoe verloopt een bleaching?

1

Grondig mondonderzoek

Tanden bleken kan enkel als je tandvlees in perfecte gezondheid verkeerd en er geen gaatjes zijn. Daarom wordt bleken steeds voorafgegaan door een grondig mondonderzoek.

2

Reiniging of zoutstraling

Aangezien we tanden willen bleken dient elke verkleuring of reeds gevormd tandsteen van de tandoppervlakken verwijderd te worden vooraleer we starten met de bleaching.

3

Home bleaching concept

Bleachen gebeurt aan de hand van het home bleaching concept. Nadat de tandarts of mondhygiënist een scan heeft genomen zal hier een model van geprint worden waarna een individuele mal gemaakt wordt die aansluit op je tanden. In deze mal breng je het meegeleverde bleachproduct thuis in waarna je deze enkele uren kan dragen. Dit kan zowel overdag als 's nachts.

4

Check - up

Tijdens of na de bleaching procedure zal steeds een check-up gebeuren zodat er eventueel kan bijgestuurd worden indien nodig.

F.A.Q. rond bleaching

 

Is bleaching een pijnlijke behandeling?

De behandeling op zich is pijnloos. Als je erg gevoelige tanden hebt, kan het wel zijn dat je tanden nog wat gevoeliger worden, zowel tijdens het bleken als na de behandeling. Die gevoeligheid gaat vanzelf weg. Als het bleken te gevoelig zou zijn, wordt de behandeling even onderbroken en kan deze enkele dagen later opnieuw opgestart worden. In geval van extreme gevoeligheid zullen de tandartsen steeds verder evalueren en bijsturen.

Welke nazorg vraagt bleaching?

Bleaching heeft jammer genoeg geen blijvende effect. Dit maakt dat we eens we de juiste kleur hebben verkregen we jaarlijks een kleine opfrisbeurt nodig hebben. Indien je je gebit goed verzorgd kan er dan na een reiniging en mogelijks zoutstralen van de tanden opnieuw gebleached worden met dezelfde individuele mallen die je reeds in je bezit hebt.

Hoe kan ik me voorbereiden op bleaching?

Elke bleaching wordt natuurlijk voorafgegaan door een controle, reiniging en het zoutstralen van de tanden. Je kan je best voorzien op een periode waarin je minder verkleurde dranken of voedingswaren zal nuttigen alsook minderen of stoppen van roken is reeds een goede eerste stap.

Is bleachen schadelijk voor mijn tanden?

Bleachen kan ervoor zorgen dat je tanden gedurende enkele uren minder hard zijn. Het is dus zeer belangrijk dat je niet met scherpe voorwerpen of nagels je tanden beschadigd. Dit is natuurlijk even belangrijk in een gebit waarin niet wordt gebleached. Op lange termijn zal bleachen geen schade aan de tanden veroorzaken.

Waarmee dien ik rekening te houden bij een bleaching?

Aangezien we tijdens deze behandeling tanden lichter willen maken is het ook belangrijk om de verkleurende voedingswaren te vermijden. Denk hier aan voedingswaren als koffie, thee, spinazie, rode en witte wijn, ... . Ook roken zal steeds voor verkleuring zorgen en dient dus gemeden te worden.

Water, melk, brood, yoghurt, kaas, rijst, pasta en aardappels en witte vissoorten zijn zeker aan te raden voedingswaren tijdens deze behandeling.

Om na de behandeling een zo lang mogelijk effect te behouden van de behandeling kan je best zoveel mogelijk verkleurende stoffen vermijden, deze hebben echter wel minder effect dan tijdens de behandeling.

Ook hierover zal je bij apex tandartsen steeds grondig begeleid worden.